Självplocka närproducerade grönsaker i Frihamnen

I september och en bit in i oktober kan du plocka lokalproducerad sallad, mangold och andra gröna godsaker på Kajodlingen i Frihamnen. Ta elbusslinje 16 hela vägen dit.

Vet du att en av Nordens största stadsjordbruk finns i Göteborg? Ute i Frihamnen, intill Lindholmen Street Food Market, hittar du Kajodlingen – en 5000 kvadratmeter stor grönsaksodling som drivs av stadsbönderna Jonas Lindh och William Bailey. Jonas och William har startat odlingar i Frihamnen, på Masthuggskajen, på Clarion Hotel Posts tak och säljer grödor till både restauranger och privatpersoner. Växternaodlas, skördas och säljs vid gårdsförsäljning eller levereras till restauranger med cykel eller cykelvagn – allt för att minska beroendet av fossila bränslen och onödiga transporter.

Varje onsdag i september, mellan klockan 16-18, kan du som privatperson besöka odlingen för självplock av sallad, sockerärtor och mycket mer. Ta gärna med en egen påse till självplocket, till exempel en tom matavfallspåse i papp.
- Vi hoppas kunna skörda sallad, kålblad, mangold och lite annat smått och gott även en bit in i oktober, säger Jonas Lindh.
Kajodlingen har levererat grönsaker till några av Göteborgs främsta restauranger sedan 2015 och får sitt gödsel från djuren i Slottsskogen, återvinningscentralen Renova och från komposterade matrester från stadens restauranger.

Vi hoppas kunna skörda sallad, kålblad, mangold och lite annat smått och gott även en bit in i oktober

Jonas Lindh, stadsbonde

Ta elbussen ut till Frihamnen

Du vet väl att du kan ta vår tysta elbuss hela vägen ut till Frihamnen? Elbusslinje 16 går mellan Eriksbergstorget och Sahlgrenska, har gratis wifi och eluttag där du kan ladda mobilen. Elbusslinjen är en del av samarbetsprojektet Electricity där Göteborg Energi ingår.

 

icon-closeicon-stopchevron-lefticon-magnifychevron-disc-rightmenuicon-magnifyicon-plus