GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD

Så laddar vi våra elbilar

Allt fler elbilar rullar på Sveriges gator och ny teknik gör det allt snabbare och enklare att ladda bilarna. Men hur ser egentligen våra laddvanor ut i dag? Vi frågade Fredrik Persson, Göteborg Energis laddexpert.

Antalet privatägda elbilar mer än fördubblades under förra året och passerade 10 000-strecket. Räknas alla laddningsbara bilar in, alltså även laddhybrider, är siffran istället över 100 000. En viktig förklaring till den ökande efterfrågan på elbilar är att tekniken för både batterier och laddare blir allt bättre, vilket driver på efterfrågan ytterligare. Det säger Fredrik Persson, laddexpert på Göteborg Energi.
– Det händer otroligt mycket på många fronter just nu. Batterierna utvecklas och blir både lättare och får bättre kapacitet. Smarta laddplatser blir billigare att bygga ut och kan ladda bilarna snabbare, säger han. 

– Då kanske bilen själv åker till en gemensam laddplats och laddar sig när det behövs

Fredrik Persson om framtidens möjliga bilpool

Så, hur laddar svenskarna sina elbilar i dag? Den typiske elbilsägaren laddar bilen hemma, på natten. Men många passar också på att ladda bilen på jobbet, enligt Fredrik Persson. 

– Man kopplar in bilen när man kommer till jobbet på morgonen och när man åker därifrån så är bilen fulladdad. Många skulle nog klara sig på den laddningen och vi ser också kunder som bara använder vårt publika nät för att ladda sina bilar, säger han.
I takt med att tekniken fortsätter att utvecklas kommer även våra laddvanor att förändras, tror Fredrik Persson.
– Det fortsätter att komma ny teknik som gör att det går allt snabbare att ladda bilarna, så jag tror inte att man kommer att behöva vara beroende av att ladda hemma framöver, säger han. 

Redan i dag är många av de publika laddarna mer tekniskt avancerade än hemmaladdarna. Dagens ”smarta” laddare kan bland annat kommunicera med omvärlden genom att till exempel larma om någonting inte fungerar och sedan startas om på distans. De har också en så kallad lastbalanserare som fördelar effekten utifrån behov, vilket minskar belastningen på elnätet. 

I en framtid där antalet självkörande bilar ökar tror Fredrik Persson att vi kan få se en utveckling där fler går över till att använda sig av en bilpool. I ett sådant scenario kan bilarna själva ta över att ansvaret för laddningen, tror han.

– Då kanske bilen själv åker till en gemensam laddplats och laddar sig när det behövs. Att bygga en gemensam laddstation på ett ställe där nätet är starkt är både mer kostnadseffektivt och ger en mer effektiv laddning, säger Fredrik Persson. 

Fakta: Elbilar och laddvanor

  • Att erbjuda en elbilsmodell är i dag en självklarhet för de flesta biltillverkare men i frontlinjen står fortfarande pionjären Tesla, vars två modeller Tesla Model S och Tesla Model 3 toppar försäljningsstatistiken.

  • De flesta elbilar drivs i dag av batterier som laddas med el, men de kan även drivas av bränsleceller som omvandlar vätgas till el. Denna typ av bilar tankas med vätgas på en tankstation.

  • Nästan hälften av alla laddningsbara bilar i Sverige finns i Stockholms län. 

  • 78 procent av alla laddare har ett så kallat Typ 2 uttag. 

  • Den sammanlagda batterikapaciteten var i slutet av 2019 2395 MWh. Det är den totala lagringsförmågan som finns i de laddbara bilarnas batterier i Sverige. 

  • Prognos: År 2030 kommer Sverige att ha 2,5 miljoner laddningsbara bilar.

Källa: Elbilstatistik, Power Circle & Fredrik Persson

icon-closechevron-disc-rightmenu