GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
15-16 april

Digital festival om boende

Forskningsboendet HSB Living Lab, som sponsras av Göteborg Energi, fyller fem år. Det firas snart med en dygnslång digital vetenskapsfestival, med föreläsningar, debatter – och en titt in i de uppkopplade bikuporna.

Redan från början var projektet på Chalmersområdet tidsbestämt. HSB Living Lab byggdes med ett tioårigt bygglov. 

– Nu är det alltså halvtid och vi tyckte det var ett bra läge att fira och berätta om så många som möjligt av de drygt 100 projekt som hittills har genomförts eller pågår i huset, säger Jens Holmberg, pr- och kommunikationsansvarig för HSB Living Lab.

Jens Holmberg, pr- och kommunikationsansvarig för HSB Living Lab.

Göteborg Energi är en av tolv samarbetspartners som möjliggjort HSB Living Lab, som ska skapa en gedigen samverkansarena för ny kunskap med fokus på social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet. Ulf Hagman, chef för strategi och portföljstyrning på Göteborg Energi:

– Samarbetet inom HSB Living Lab är en bred gruppering av intressenter med olika perspektiv, där vi ser möjligheter till utvecklande samarbetsprojekt och bra dialog. Det, i kombination med en bra testbädd med väldigt goda mätmöjligheter, ger tillsammans fina förutsättningar för utvecklingsinitiativ. 

I huset som bebos av ett 40-tal hyresgäster pågår forskning och undersökningar dag som natt. Nu öppnas de digitala dörrarna till labbet under 24 timmar, med start klockan 10.00 torsdagen 15 april. 

De digitala besökarna bjuds på rundvandring i huset och får även möta några av de boende. Ett par av forskarna är på plats och berättar mer ingående om sina projekt, och det går också att lyssna till diskussioner om forskningens framsteg och höra om hur upptäckter från huset kan forma framtidens boende. Förhoppningsvis bjuds det även på en cook-a-long med en kock på tema hållbarhet.

– Evenemanget sänds på HSB Living Labs YouTube-kanal och är öppet för alla. Det blir en blandning av förinspelat material och av aktiviteter som sker live i huset. Dessutom kommer vi att köra ett block med inslag på engelska för våra internationella besökare, säger Jens Holmberg. 

Hjärtat av anläggningen.

Det fyra våningar höga HSB Living Lab stod klart för inflyttning i juni 2016. Tre av våningarna är bostäder för studenter och gästforskare och på bottenplan finns bland annat kontor, konferensrum, showroom för forskningsprojekt och en modern tvättstudio. Boendet i HSB Living Lab består idag av 29 lägenheter där hyresgästerna lever alltmedan forskningen pågår.

Projektet vill svara på frågor som hur vi bäst lagar vår mat och tvättar våra kläder för att spara på resurser och energi. Helt enkelt: Hur ska vi bygga och anpassa boendet för att skapa hållbarhet – idag och imorgon?

Vill du veta mer om HSB Living Lab?

Läs mer om forskning och samverkan på HSB:s projektsida.

Vill du göra ett miljöval?

Vare sig du vill ha fast eller rörligt elpris erbjuder vi 100% ursprungsmärkt och förnybar el, en prisad kundservice och rabatt för nya kunder. Är du redan kund och vill lägga till ett miljöval? Logga in på Mina sidor!

Ett mer hållbart val på minuten

Du som har ett litet företag kan teckna elavtal med oss direkt på webben. På Mina sidor kan du göra ett miljöval och få kontroll över företagets förbrukning. Och tveka inte att fråga vår kundservice om råd!

#hållbaraihop

Se vad vi gör för ett hållbart Göteborg.

icon-closechevron-disc-rightmenu