GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Fyra stigande myntstaplar med små modellhus ovanpå varje stapel.
Vinter 2021-2022

Höga elpriser vinter 2021

Har du svårt för att betala en faktura? Logga in på Mina sidor för att begära anstånd eller be om att få skapa en avbetalningsplan.

Publicerad november 2021

Det har nog inte undgått många att elpriserna har varit högre än normalt det senaste halvåret. Och de senaste dagarna har vi haft ännu högre elpriser i Norden. Vad beror det på? Johan Rosander, senior portföljförvaltare på Göteborg Energi förklarar.

- Jo, under sommaren och hösten hade vi både torka, sommarstängda kärnkraftverk och dåligt med blåst som påverkade priset. Det gjorde att vattenmagasinen fick gå varma och med låg nederbörd började även dessa sina. Turligt nog hade vi en mild och vindrik höst vilket gjorde att vindkraften levererade och våra vattenmagasin började fyllas upp igen och vi kunde hämta hem en stor del av det hydrologiska underskottet. 

Varför rusar elpriserna nu?

När temperaturerna för första gången börjar peka på under nollan denna vinter rusar elpriserna åter igen. Varför? Svaret är allt som oftast flera sammanhängande faktorer. Dels har vi ett växande hydrologiskt underskott när väderprognoserna indikerar en fortsättning av kyla och vindfattiga prognoser. I samband med att kylan anlände fick man reducera vattenkraftsproduktionen i våra norra älvar för att man får en kontrollerad isläggning och undvika problem senare i vinter. 

Och dels, och kanske den största faktorn, är den höga prisnivån på kontinenten som drivits på av bland annat gaspriserna. Ett stort underskott i gaslager inför vintern gör att priserna senaste halvåret gått spikrakt uppåt tillsammans med priset på utsläppsrätter och kolpriser. 

Sedan ska vi inte heller glömma att detta är första vintern utan Ringhals 1 som stängdes förra året, den sista i raden av reaktorer som stängts senaste åren. Detta gör att elsystemet har mindre tillgänglig baskraft och är därmed mer utsatt för väderfaktorer. Slagen mellan väldigt dyra och väldigt billiga priser kommer ske mer frekvent, och skillnaden prismässigt mellan dessa dalar och toppar kommer även de vara större. 

Logga in på Mina sidor

Som kund hos Göteborg Energi kan du hålla dig ständigt uppdaterad på din användning av energi och samtidigt få en bra överblick över dina avtal och fakturor. 

Privatkunder kan välja mellan att skapa upp användarnamn och lösenord eller logga in med bank-id. Du som är företagskund loggar in med användarnamn och lösenord. 

Göteborg Energi i mobilen

Använd din el på ett smartare - och billigare - sätt med hjälp av vår app.
Stadsutveckling

Stadsutveckling - en eleffektutmaning

Den stora urbaniseringstrenden, elektrifieringen av fordonsflottan samt en industri i tillväxt höjer efterfrågan på eleffekt i Göteborg.
Utsikt över Göteborg

Kan vi få elbrist i Sverige?

Trots att Sverige exporterar mer el än vad vi importerar hotas vi av elbrist, vad beror det på?
icon-closechevron-disc-rightmenu