GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Göteborg Energi Nät

Fridas sommar

Att som nyutexaminerad civilingenjör på 27 år få jobb som assisterande vd på Göteborg Energi Nät låter kanske för bra för att vara sant. Men för Frida Vånder är det precis vad som hände när hon fick jobbet 2019. Vi hörde av oss till Frida för att ta reda på hur hon upplevde sommarjobbet.

Först och främst vill vi höra lite om dig, vem är du?

– Jag är en nyutexaminerad civilingenjör med ett stort intresse för hållbarhet. Det har jag nog med mig sedan barnsben. I Svenljunga där jag växte upp installerade vi solceller på taket redan för tio år sedan. Jag är mentor i ett program som heter Qraftsamling som arbetar för att få in fler kvinnor och utlandsfödda i energibranschen. När jobbet om assisterande vd dök upp tänkte jag att det var ett bra tillfälle lära mig ännu mer om energibranschen som jag börjat intressera mig för under min masterutbildning.

Varför tror du att du fick jobbet?

– Bra fråga! Det var en ganska lång antagningsprocess med många steg. Men det som avgjorde var presentationen på slutet där man presenterade sig själv, då det stod mellan mig och fem andra kandidater. Jag hade förberett med en film där jag intervjuat personer i min närhet som fick berätta om varför de tyckte att jag skulle vara en bra ledare. När Göteborg Energi Nät sedan ringde och berättade att tjänsten var min så kunde jag inte tro att det var sant. Jag får hoppas att jag bidragit med någonting vettigt så här i efterhand. 

Roligast av allt var att skapa många nya kontakter och lära känna alla som jobbar här

Frida Vånder, assisterande VD på Göteborg Energi Nät under sommaren 2019

Berätta gärna om vad du fått göra under sommaren?

– Först fick jag gå vid sidan om Lars Edström som är vd för Göteborg Energi Nät. Jag följde med honom på olika möten för att lära känna verksamheten och bli insatt i de mest aktuella frågorna. Sen, när han gick på semester, arbetade jag med praktiska saker som att attestera fakturor. Jag har även jobbat med vår miljösamordnare i olika frågor och tagit fram en process för vår hantering av kundärenden.

Vad var roligast?

– Jag har inte läst så mycket om just elkraft och elnät, så det var väldigt roligt att få lära sig mer om hur elnätet är uppbyggt och hur allt faktiskt fungerar. Ofta pratar man ju mycket om elproduktionen men glömmer av elnätets viktiga funktion. Just nu är ju både effektbristen och kapacitetsbristen en het fråga som ganska nyligen kommit upp på agendan. Det var dessutom väldigt intressant att lära sig mer om komponenterna och deras funktioner i elnätet. Roligast av allt var ändå att få skapa nya kontakter och lära känna alla som jobbar här. 

Vad var mest utmanande då?

– Att tyglarna var så pass fria. Det är ju både en möjlighet och en utmaning, men jag är van vid att arbeta inom vissa ramar. Sedan innebar det faktum att alla hade semester att det var svårt att få tag i rätt person om man hade frågor. Det ledde till att jag hamnade i en del återvändsgränder och var tvungen att börja om med nya projekt.

Jag antar att du inte fick någon sommarsemester i år, vad ska du göra nu när tjänsten upphör?

– Jo, jag var faktiskt i väg en vecka till Italien och firade min styvfars 50-årsdag. Nu är planen att skaffa ett fast jobb. Jag hade gärna fortsatt på Göteborg Energi, men just nu finns tyvärr inga passande tjänster utlagda. Fast jag är ganska säker på att någonting kommer dyka upp.

Är du den som sommarjobbar som VD på Göteborg Energi Nät i sommar?

Så funkar det

Mörkt och kallt? Det är svårt att föreställa sig ett liv utan el i ledningarna.
icon-closeicon-stopchevron-lefticon-magnifychevron-disc-rightmenuicon-magnify