GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD

Frågor och svar om elbilsladdning

Vid årsskiftet steg antalet laddbara personfordon i Sverige till omkring 100 000. I takt med att allt fler köper elbilar ökar också antalet offentliga laddstationer. Man räknar dock med att 90 procent av elbilsladdningen görs hemma eller på arbetsplatsen. För att få bättre koll på hur elbilsladdning går till, bad vi vår laddspecialist Fredrik Persson svara på de vanligaste förekommande frågorna kring elbilsladdning.

Hur laddar man bilen?
Att ladda en elbil i ett vanligt eluttag går bra vid enstaka tillfällen när det inte finns laddstolpe eller laddbox. Att ladda långa perioder i ett vanligt eluttag kan leda till överhettning och brand. Det allra bästa är att skaffa en laddbox, som är gjord för att ladda elbilar och är betydligt säkrare än ett vanligt eluttag. Ska du ladda hemma tycker jag att du ska ta del av vårt erbjudande som ger 2 000 kronor rabatt med ett elavtal. Behöver du ladda utanför hemmet kan du ladda vid någon av våra laddstationer.

Var hittar jag de offentliga laddstationerna?
– Det gör du med hjälp av vår laddkarta. Vi samarbetar med InCharge – ett nätverk i Sverige och Norra Europa som ger dig tillgång till tusentals laddstationer. Inte bara de publika laddare som vi sätter upp.

Hur betalar jag för laddningen?
– Antingen betalar du med laddbricka, laddkort eller mobilappen: Ladda bilen. Vi rekommenderar att du utöver appen beställer antingen bricka eller kort, utifall mobilen blir urladdad eller täckningen är svag. Våra betallösningar funkar över hela Sverige och med andra publika laddstolpsägare. 

Fredrik Persson, produktspecialist laddning

Vad kostar det att ladda?
– Laddar du vid en av våra publika laddastationer är kostnaden 2,5 kronor per kilowattimme (kWh). En normal förbrukning ligger på 1,5–2 kWh per mil, vilket innebär en kostnad under 5 kronor milen. Laddar du bilen hemma sjunker kostnaden ytterligare. 

Vilka uttag finns på snabbladdstationen?
– Det finns möjlighet att ladda två bilar samtidigt vid varje laddare. Uttagstyperna är som följer:
DC laddning CHAdeMO anslutning upp till 50kW.
DC laddning CCS anslutning upp till 50kW.
AC laddning Typ 2 anslutning upp till 22kW.

Hitta andra laddare

Vi har laddare utplacerade lite överallt i Göteborg. Se dem alla på vår interaktiva karta!

icon-closeicon-stopchevron-lefticon-magnifychevron-disc-rightmenuicon-magnify