Inklämt mellan ett shoppingcenter och ett villaområde ligger det danska kulturhuset Klaverfabrikken i Hillerød. En till synes rätt omärklig grå byggnad, men som runt år 2012 hamnade på kartan genom att betitla sig själva som Europas första koldioxidfria konsertlokal.
Det var strax efter detta utrop som Erik Ridderstolpe, ledamot vid Musikens Hus i Göteborg, besökte Klaverfabrikken och lät sig bli inspirerad.
- Shit, tänkte jag då, jag jobbar på ett ställe med enorm kontaktyta, restaurang som är öppen sju dagar i veckan, har tusentals följare på Facebook, en välbesökt hemsida och arrangerar 230 evenemang per år. Dem vill jag ska möta ett bra hållbarhetsarbete, berättar Erik när vi möts inne på Café Hängmattan, restaurang och café för Musikens Hus.
Erik är egentligen inte helt bekväm med titeln som ledamot – eller titlar över huvud taget.
- Vi har egentligen inga titlar här. Vi är ett kooperativ som gör det mesta själva. Under en spelning kan jag exempelvis vara krögare, städare och ljustekniker. Därför behöver vi jobba smart och hålla oss relevanta, vilket är varför vi började jobba med hållbarhet.
Nu, sex år efter att Musikens Hus började sin resa mot hållbarhet, har deras solcellspaneler på byggnadens tak producerat ström i en månad. All el de själva inte använder säljer de vidare till Göteborg Energi.
Laddstolparna på sin parkering fick de installerade i början av sommaren och näst på agendan är ett stadsodlingsprojekt. Solcellspanelerna kunde bli verklighet genom att kulturhuset sökt ett stipendium från Göteborg Energis miljöfond (numera betitlad ”Tänk:Om”).
Laddstolparna var också något som Göteborg Energi var med och förverkligade.
- Jag ringde till Göteborg Energi och pratade med dem. Helst ville de sälja laddstolpar till oss, men det hade vi inte råd med, förklarar Erik.
- Men vi höll kontakten med bolaget och ryktet om att vi ville ha en laddstolpe nådde till slut Fredrik Persson.
Fredrik, projektledare på Göteborg Energi, kontaktade Erik och berättade att bolaget höll på att undersöka lämpliga placeringar för att antal laddstolpar och att parkeringen bakom Musikens Hus skulle passa fint.
- Sen gick det fort, berättar Erik.
- Efter ett par månader var det bestämt att vår parkering skulle få elbilsladdare. Eller, ja, egentligen är det Parkering Göteborgs p-plats, så laddningsstolparna är alltså inte våra. Men jag tror att det är tack vare oss som att laddarna hamnade här.
Trots att det finns gott om ännu outnyttjad kapacitet för laddarna så används de relativt ofta.
- Strax över 1 MWh har tankats vid laddarna intill Musikens Hus de senaste två månaderna, berättar Fredrik Persson på Göteborg Energi när vi talas vid.
- Det är rätt bra siffror. 1 MWh motsvarar ungefär 100 liter bensin, rent energimässigt. Fast det är lite missvisande eftersom elbilar går längre på motsvarande laddning.
Tillbaka på Musikens Hus börjar intervjun med Erik lida mot sitt slut i takt med att klockan tickar mot sen eftermiddag. Trots tiden kommer fortfarande nya kunder in till Café Hängmatten med nya beställningar om lunch – enbart vegetariska sådana, givetvis.
- Vi måste tro att fler kommer att satsa på hållbarhet i framtiden, menar Erik.
- Ibland behöver man ta initiativet och då är det bra att vi har en mindre organisation. Vi kan göra mer och vi vill gärna inspirera andra, precis som Klaverfabrikken inspirerade oss.
Vi har laddare utplacerade lite överallt i Göteborg. Se dem alla på vår interaktiva karta!