GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD

Framgångsrik start för Solinavium
- Göteborgs nya solcellspark

Sedan början av 2021 har de 15 000 panelerna i den nya solcellsparken i Utby varit i gång och stått riktade mot solen. De har hittills producerat 5,1 GWh energi. 

– Allt har gått bra. Vi har hållit tidsschemat och parken producerar helt enligt vår budget, säger Emma Gustafsson, anläggningsägare för Solinavium. 

Göteborg Energi har numera två större solcellsparker. Den första – Nya Solevi – sattes i drift i Säve 2018 och den andra – Solinavium – nu vid årsskiftet i Utby. 

Tillsammans lever de upp till målet att producera 10,8 GWh förnybar el per år till göteborgarna. Och från Solinaviums första tid i drift ser kurvorna bra ut:

– Den levererar väldigt likt Nya Solevi, de producerar en nästan identisk volym. Du kan se att solen skiner lite mer på ena stället ena dagen och lite mindre på andra, trots att båda ligger i Göteborg. Men medel på månaden är nästan på decimalen lika, säger Emma Gustafsson.

Var det förväntat?

– Ja, de har samma installerade effekt, även om det är nyare teknik i Utby och man har aldrig facit förrän anläggningen är driftsatt. Men det är väldigt kul att se att de följer varandra. 

Emma Gustafsson med kollegorna Carolina och Arash vid Solinavium solcellspark.

Solinavium har varit i gång hela tiden, utan några stopp. Några enstaka komponenter har bytts ut sedan starten, men det är ett vanligt förfarande vid driftsättning. Även solen själv har levt upp till sin del med solstrålning till anläggningen.

– Det går att se att det skiljer lite mellan åren. Från Solevi har vi nu tre år att titta på, medan det är första året för Solinavium. I år var det till exempel dåligt med sol i maj men väldigt mycket mer sol i april jämfört med ett ”normalt” år.

Solinavium har utrustats med ny, effektivare teknik, hur märks det?

– Det är samma installerade effekt i båda parkerna. Men Nya Solevi har 20 000 paneler medan Solinavium bara har 15 000. Det betyder att varje panel producerar mer, och att vi kan bygga mer yteffektivt och därmed ta en mindre yta i anspråk.  

Vill du göra ett miljöval?

Vi har schyssta avtal för dig som privatperson. Vi erbjuder 100% förnybar el, en prisad kundservice och rabatt för nya kunder. Är du redan kund och vill lägga till ett miljöval? Logga in på Mina sidor!

Din elanvändning i mobilen

Använd din el på ett smartare och billigare sätt med vår nya app. Här kan du se elpriset timme för timme och få tips om hur du kan påverka din förbrukning för att hålla ner dina elkostnader.
icon-closechevron-disc-rightmenu