GÖTEBORG ENERGI-EN DEL AV GÖTEBORGS STAD

Eklandia är uppkopplade

Teknik är hennes grej. Hon vet hur den ska användas och är bra på att dela med sig av sina kunskaper. –Det här är mitt drömjobb, säger Lena Grahn, IT-ansvarig på Eklandia Fastighets AB.

När det gäller IT är det få på ett normalt företag som kan mäta sig med Lena Grahn. Hon har en magisterexamen i datavetenskap och har tidigare bland annat arbetat hos kullagertillverkaren SKF. Dessutom älskar hon tekniska prylar, gärna där bra kvalitet är förenad med god design.

På Eklandia Fastighets AB har hon jobbat i två år – ett fastighetsbolag med fokus på kommersiella lokaler i attraktiva lägen i Göteborgsområdet. De är en del av börsnoterade Castellum-koncernen, som är ett av de större börsnoterade fastighetsbolagen i Sverige. 

De äger flera berömda byggnader i Göteborg, bland annat Amerikahuset vid Stigbergsliden som tidigare var hemvist för klassiska rederier som Svenska Lloyd och Svenska Amerika Linjen.

För att hantera internettrafiken till sina fastigheter har Eklandia engagerat GothNet som ordnar optisk fiber fram till en avlämningspunkt i fastigheterna.

– Sedan kan våra hyresgäster själva välja vilken operatör de ska anlita för att bli uppkopplade. 

En del andra aktörer vill leverera fiber hela vägen ut till kunderna, men det här blir mer flexibelt enligt Lena. 

– Våra kunder får frihet att skapa sina egna lösningar, säger hon.

Eklandia använder även GothNets tjänster för ett internt system kallat Fastwebb. Via Fastwebb kan huvudkontoret och fastighetsansvariga ute på sina expeditioner kontrollera funktioner som värme, ventilation, in- och utpasseringar, brandskydd, hissar med mera.

– Vad som händer om fibern går ner? 

Inte direkt någon drömsituation, enligt Lena, även om det finns reservsystem för de viktigaste funktionerna. 

Nu har ni haft GothNet som fiberleverantör under en längre period. Hur fungerar det?

– Som det ska med en bra samarbetspartner. De levererar som utlovat och den kontakt vi har haft med supporten och projektgruppen är väldigt bra, de är alltid tillgängliga.

Vad uppskattar du allra mest?

– Det är nog just tillgängligheten. När vi har haft problem har vi kunnat ringa och snabbt få svar.

Är det något du skulle vilja att de förbättrade?

– Nej, jag har än så länge inget negativt att säga, men det är självklart viktigt för oss att fortsätta ha ett bra samarbete och en bra dialog.

Vad – förutom tekniska kunskaper – krävs för att vara bra i ditt eget yrke?

– Att du är nyfiken och intresserad. Då är det här ett superkul jobb.

Eklandia Fastighets AB, numera ägt av Castellum

  • Ett av Göteborgs största privata fastighetsbolag. Äger, förvaltar och utvecklar kommersiella fastigheter inom kontor, lager och logistik.

 

icon-closeicon-stopchevron-lefticon-magnifychevron-disc-rightmenuicon-magnifyicon-plus