GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Christer visar upp en av Nordstans elbilsladdare.

Nordstan står laddade inför framtiden

Redan på mitten av 2000-talet, tre år innan Tesla lanserat sin första elbilsmodell, började Nordstan sin resa mot att erbjuda elbilsladdning. Göteborg Energi fick äran att sitta i passagerarsätet redan från start.

- De första laddarna för elbilar köpte vi in genom Göteborg Energi runt år 2005. På den tiden hade vi sex stycken laddplatser. Men i takt med att allt fler elbilar dök upp på marknaden ökade behovet av laddning, berättar Christer Jagedal, teknisk chef för Nordstans Samfällighetsförening, som jobbar med att samordna Nordstans fastigheter, inklusive parkering.

Ett växande behov av laddplatser

Med tiden blev det nämligen inte bara kunder till köpcentrumet som behövde ladda sina elbilar. Besökare till de närliggande hotellen, hyrbilsföretag och lokala kontor så som Castellum blev allt mer intresserade av att få tillgång till Nordstans laddplatser.

Några år senare tog Nordstan därför nästa steg och köpte in fler elbilsladdare. Den gången blev det dock inte via Göteborg Energi eftersom energibolaget då inte kunde erbjuda lastbalansering, vilket förhindrar överkapacitet. När Nordstan under år 2019 åter igen började nå full kapacitet på sina laddplatser, hade Göteborg Energi anpassat sitt erbjudande och kunde leverera allt som Christer efterfrågat.

- Med tanke på hur bra samarbetet har funkat mellan våra bolag när det kommer till leverans av fjärrvärme, så kändes det tryggt att jobba tillsammans igen omkring våra laddare, förklarar han.

- Vi har dessutom en dedikerad kontaktperson på Göteborg Energi, så det är lätt att få support och hjälp med att utveckla tjänster. 

Hållbarhet i allt

- ”Hållbarhet i allt vi gör”, det är ett av våra motton här på Nordstan. Så när vi skulle välja samarbetspartner för våra nya laddare kändes det naturligt att välja en lokal aktör. Ett närmare energibolag innebär kortare restider för support och installation, vilket så klart påverkar både miljön och möjligheterna till service, menar Christer.

- Visst kunde andra leverantörer kanske pressa priserna med några kronor. Men det känns även tryggt att ha en så pass stabil samarbetspartner. Man kan ju räkna med att Göteborg Energi kommer att finnas kvar.

Leveransen av el har även fungerat smidigt. Christer berättar att Nordstan aldrig upplevt några problem med att strömleveransen till laddarna varken dippat eller peakat, trots att elbildsladdningen fortsätter att öka.

- Antalet laddplatser kommer att växa hos oss. Jag ser inget annat. Elbilarna får allt mer kapacitet och möjligheter. För oss, som är beroende av kunder och personal som besöker våra fastigheter, är möjligheten att kunna erbjuda laddning ett måste, berättar Christer.

Nordstan

  • Byggår: 1972-1976
  • Parkeringsplatser: 2700
  • Kundbesök per år: 29 miljoner
  • Antal laddplatser: 110 varav 77 är för allmänheten
  • Köper: Fjärrvärme, el och laddinfrastruktur av Göteborg Energi

Är din verksamhet intresserad av laddare?

Låt en av våra säljare kontakta er för att hitta rätt lösning till er verksamhet.

icon-closeicon-stopchevron-lefticon-magnifychevron-disc-rightmenuicon-magnifyicon-plus