GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Ida vid laddbox

Mindre klimatavtryck, mer laddstolpar

Bostadsrättsföreningen Vävlagaren gör plats för elbilar i sitt garage genom att välja Göteborg Energis laddboxar och får statligt investeringsstöd från Klimatklivet.

Ett stenkast från Östra Kyrkogården i stadsdelen Lunden ligger bostadsrättsföreningen Vävlagaren. I en av fastighetens 66 lägenheter bor Ida Eriksson som också sitter i bostadsrättsföreningens styrelse. I juni i år valde brf:en att sätta upp sex laddboxar för elbilar i sitt garage.

 – I samband med att vi förtydligade vår miljöpolicy förra året började vi fundera på hur vi skulle kunna göra ännu mindre klimatavtryck. Vi har redan förnybar el, fjärrvärme och ser till att underhålla vår fastighet regelbundet för att hålla nere vår energiförbrukning. Eftersom intresset för elbilar blir allt större bestämde vi oss för att dra vårt strå till stacken och underlätta för våra boende att skaffa elbil, säger Ida Eriksson.

Olika aktörer, men vilken var rätt?

Bostadsrättsföreningen tog kontakt med olika aktörer och började räkna på samhällsnyttan i form av utsläpp och investering och ställde det mot investeringskostnaden. 

 – Vi pratade med fyra andra leverantörer innan vi bestämde oss för Göteborg Energi. Redan från start flöt vår dialog på väldigt smidigt och enkelt, så valet var inte särskilt svårt. Det var också Göteborg Energi som tipsade oss om att vi kunde söka pengar ur Klimatklivet för själva investeringen.

Ansökan till Klimatklivet gjordes i april och i juni var laddboxarna på plats. Sex parkeringsplatser är nu utrustade med ladduttag för elbilar, men alla tjugo platser i brf:ens garage har förberetts så att man enkelt ska kunna sätta upp fler boxar vid behov. Bostadsrättsföreningen köper också tjänstepaket Ladda Enkelt som innebär att de får teknisk support, tillsyn och möjlighet till felavhjälpning av Göteborg Energi.

Möjlighet till laddning skapar efterfrågan

 – Vi tror att det som hindrar många från att våga köpa en egen elbil är att man saknar laddplats. Vi är övertygade om att vi i och med den här satsningen skapar en efterfrågan bland våra nuvarande och framtida medlemmar och att vi gör vår bostadsrättsförening mer attraktiv, säger Ida Eriksson.

Inledningsvis kommer bostadsrättsföreningen att ta ut en schablonmässig kostnad per laddplats på mellan 150 och 200 kronor per månad. Laddboxarna kan även senare kopplas till en mätare som redovisar exakt förbrukning i webbverktyget Energirapporten. 

- Nästa år planerar vi också att sätta upp solceller på taket. Vi förbrukar cirka 54 000 kWh per år och räknar med att 18 000 av dem kan komma från våra solceller.

BRF Vävlagaren

  • Byggår: 2000
  • Föreningen bildades: 2000
  • Antal lägenheter: 70 lägenheter

 

Är din BRF intresserad av laddare?

Ladda Smart är en helhetslösning som passar bostadsrättsföreningar, mindre företag eller fastighetsägare.

icon-closeicon-stopchevron-lefticon-magnifychevron-disc-rightmenuicon-magnifyicon-plus