GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD

Blåvalen tror på laddning

Genom sin satsning vill föreningen uppmuntra fler till att välja elbil samtidigt som de höjer värdet på sina bostäder. Satsningen gjordes med hjälp av laddteamet på Göteborg Energi och investeringsstöd från Klimatklivet.

Bostadsrättsföreningen Blåvalen i Nordostpassagen har 257 lägenheter och i maj satte de upp tjugo laddare för elbilar i sitt stora garage.

–När vi ändå skulle söka ekonomiskt stöd hos Klimatklivet slog vi på stort och satte upp många laddare direkt, säger Mattias Fabricius som sitter i Blåvalens styrelse och är garageansvarig.

Tre månader senare

Mattias tog kontakt med Göteborg Energi i hösten 2017. I januari 2018 blev han beviljad bidrag från Klimatklivet och tre månader senare var installationen helt färdig. 

–Att det finns laddare vid bostaden är en förutsättning för att man ska kunna välja elbil framför fossildrivna. Genom att vi satt upp flera laddare uppmuntrar vi både våra nuvarande och framtida boende att välja elbil. Vi har också externa boende från övriga Linné som hyr p-plats hos oss och vi tror därför att det här är ett bra sätt att bidra till fler klimatsmarta transporter även utanför vår egen förening, säger Mattias.

Säljaren var med från starten

Simon Bellan är säljare på Göteborg Energi och var med från starten då Brf Blåvalen började visa intresse för att skaffa egen laddlösning.

– Det finns ett stort sug efter laddning just nu. Många av våra befintliga bostadsrätts- och fjärrvärmekunder undrar vad vi kan erbjuda och vilka olika typer av laddare och betallösningar som finns. Det som avgör är de lokala förutsättningarna – som tillgång till el, önskad placering av laddplatserna och hur behovet ser ut hos den som vill ladda. Det finns ofta också ett önskemål om att fördela förbrukad elkostnad på respektive användare, vilket vi idag kan erbjuda genom att mäta och redovisa elförbrukning för varje laddare i vår plattform Energirapporten, säger Simon.

Vi på Göteborg Energi hjälper till från idé till nyckelfärdig produkt och försöker styra mot en skalbar lösning där installationen ser liknande ut oavsett om du som kund vill sätta upp fem eller tjugo laddare på en gång. Vi förbereder helt enkelt installationen så att fler laddare lätt kan kopplas på senare. 

–Jag upplevde samarbetet som väldigt professionellt och uppskattade att Göteborg Energi hade bra kunskap om vår befintliga elinstallation, säger Mattias.

Fler och fler väljer elbil

Brf Blåvalen har satt upp så kallade normalladdare där de parkerar sin bil för laddning över natten. En elbil kan då ladda cirka två mil per timme.

–Vi tror att fler kommer att vilja välja elbil framöver och vi vill ge våra medlemmar den möjligheten. Fler elbilar skapar en bättre närmiljö med mindre avgaser och oljud. Dessutom kommer det att höja värdet på våra bostäder eftersom många redan efterfrågar laddplatser när de byter bostad, säger Mattias Fabricius.

BRF Blåvalen

  • Byggår: 1967-1968
  • Föreningen bildades: 2001
  • Antal lägenheter: 257 lägenheter

Läs mer om det statliga investeringsstödet Klimatklivet.

Är din BRF intresserad av laddare?

Ladda Enkelt är en helhetslösning som passar bostadsrättsföreningar, mindre företag eller fastighetsägare.

icon-closeicon-stopchevron-lefticon-magnifychevron-disc-rightmenuicon-magnifyicon-plus