Dafgårds valde PortföljEl

Prissäkra elleveranser till Dafgårds med Portfölj-elavtal

I snart åttio år har Dafgårds lagat svensk husmanskost. Men familjeföretaget rullar inte bara köttbullar. De säkrar också sitt elpris genom att ha ett portföljelavtal med Göteborg Energi.

När Gunnar Dafgård på trettiotalet sadlade om från torghandlare till mattillverkare var Källby bara just en by. Numera har den växt till ett samhälle synonymt med hans livsverk; Dafgårds. 

Men att tillverka livsmedel – och kyla ner eller frysa in dem – är en energikrävande verksamhet. För att säkra leveranserna har Dafgårds valt att i huvudsak använda el, från Göteborg Energi. Dafgårds köper ett så kallat Portfölj-elavtal, vilket innebär att de kan prissäkra valda delar av sin elförbrukning. 

Företaget sysselsätter idag 1 000 personer och varumärket är känt för de flesta som tittat ner i frysdisken på ett snabbköp. Samtidigt står det på fler ben än de flesta vet.

– Konsumentförpackad mat står för en tredjedel av vår omsättning. Ungefär lika mycket kommer från försäljning av färdigmat och råvaror till storkök, restauranger, skolor och äldreboenden. Sista tredjedelen går på export, säger Carl Dafgård. 

Han är barnbarn till Gunnar Dafgård och son till vd:n Ulf Dafgård. Tillsammans med sina kusiner ingår Carl Dafgård i den operativa ägarledningen. Ägarfamiljen bor i närheten av fabriken och har nära band med verksamheten.

– Vi är måna om att företaget ska utvecklas på rätt sätt, säger Carl Dafgård. Att hitta långsiktiga lösningar för såväl miljö och klimat som konsumenter. 

Dafgårds började energikartlägga för många år sedan och energiplanerar för att minska sin energianvändning. Dessutom tar de vara på spillvärmen och återanvänder tryckluftsvärme i sina ångsystem.

–Och så gör vi biogassubstrat av organiskt avfall. Fast det använder vi inte själva, utan säljer vidare, säger Carl.

Familjen Dafgård har genom åren varit snabba att anpassa sina livsmedel till efterfrågan och ny teknik. Frysboxens genomslag på femtiotalet bäddade för djupfryst färdigmat och på åttiotalet kunde man ta fram en mängd rätter för mikrovågsugnar.

–I dag är den vegetariska trenden stark, säger Carl Dafgård. Och brödsidan har exploderat. Matbröd är den kategori som växer allra snabbast.

Därför valde vi Göteborgs Energi

”Vi har köpt el av Göteborg Energi i mer än femton år. Göteborgs Energi ger oss korrekt och rätt mängd information som vi behöver. De stöttar oss med beslutsunderlag så vi kan ta rätt upphandlingsbeslut och säkra våra framtida leveranser. Vi har en enkel och bra kommunikation och vi blir alltid trevligt bemötta.”

icon-closeicon-stopchevron-lefticon-magnifychevron-disc-rightmenuicon-magnifyicon-plus