GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Fredrik Persson står intill en elbil

Så laddar du din elbil

År 2030 kommer hälften av Sveriges bilar vara laddbara, tror Stockholms Handelskammare. Många bostadsrättsföreningar har därför skaffat egna elbilsladdare, men alla har inte råd med det och behöver hänvisa sina medlemmar till andra laddplatser. Så hur gör man för att ladda sin elbil på en publik laddare?

Att skaffa egna elbilsladdare till sin bostadsrättsförening (”BRF”) kan vara en god investering inför framtiden – och vi på Göteborg Energi hjälper gärna till med att ordna laddplatser för de som är intresserade. Men alla BRF:er har inte den möjligheten.

Därför vänder vi oss till vår produktspecialist på laddning, Fredrik Persson, för att fråga om hur man laddar sin elbil på publika laddare. Han förklarar i fem enkla steg!

- Först måste du kolla var du kan ladda din elbil någonstans, berättar Fredrik.  I väntan på vår nya app Ladda Din Elbil kan du hitta alla våra laddplatser på vår laddkarta.

- När du anlänt vid din laddplats kan du koppla in elbilen, förklarar Fredrik vidare. Till våra normalladdare behöver du ta med egen kabel av modellen ”typ 2”. Men till snabbladdarna kan du använda någon av de tre inbyggda kablarna, där en är av typ 2-varianten och resterande används för snabbladdning. 

- Innan vår app är aktiv kan du ladda kostnadsfritt på våra stationer. Det är bara att koppla in laddsladden.

- När vi har vår app och betalningslöning på plats kostar det 2,50 kr (inkl. moms) per laddad kWh. Glöm inte att betala för parkeringen också. Om du använder en av våra snabbladdare ingår dock 30 minuters parkering. 

- Därefter, säger Fredrik, är det bara till att vänta på att laddningen ska bli klar. Hur lång tid det tar beror ofta på vilken typ av bil du har. Våra laddare har hög effekt, men det är inte alla bilar som kan dra nytta av detta fullt ut i dagsläget. En modern elbil med ett 50 kWh batteri borde ta max en timme att laddas via en snabbladdare.

- Sedan är det klart! Observera bara att du inte kan dra ut kontakten ur bilens ladduttag förrän du avslutat laddningen via appen eller med ditt RFID-kort, avslutar Fredrik. 

Ladda din BRF

Vill du veta mer om hur din bostadsrättsförening kan skaffa egna laddare?

icon-closeicon-stopchevron-lefticon-magnifychevron-disc-rightmenuicon-magnifyicon-plus