Solklar energilösning för BRF Anno 1905

Rött tak gav gröna siffror för BRF Anno 1905

De 39 medlemmarna i bostadsrättsföreningen Anno 1905 på Övre Husargatan var helt överens: de skulle skaffa solpaneler. Efter att ha sparat 60 ton koldioxid och fått ett överskott på producerad el som säljs vidare, känner sig föreningen minst sagt nöjd.

De första stegen

- Det var ungefär 3-4 år sen vi började planera inför solpaneler, berättar Staffan Backman, ordförande i BRF Anno 1905. Föreningen har fjärrvärme idag via Göteborg Energi. 

- Vi fick tips om Göteborg Energis solkarta och upptäckte att vår fastighet såg ganska ”röd” ut på taket – alltså goda solskenssiffror och rätt förutsättningar för att producera solenergi. Vinklarna på huset var inte de bästa, men klart goda nog. 

Staffan kontaktade några leverantörer och bestämde sig för en som kom och mätte vinklar, samt gav en offert. Föreningen sökte bygglov, men fick nobben för att solpanelerna skulle synas från marknivå.

- Så vi drog tillbaka ansökan och flyttade på panelerna och fick OK.

Varför solpaneler?

Som grund till beslutet var föreningens goda ekonomi och möjligheten att minska deras klimatpåverkan.

- Det där med att man skulle spara en massa koldioxid, det var nog halva beslutet.

Med en app han har installerat på sin mobil visar han stolt upp siffrorna: 60 ton koldioxid har föreningen besparat planeten sen panelerna drog igång.

En bra investering

Det har även varit en god investering, rent ekonomiskt. Föreningen täcker nästan helt sina energibehov året om, även om de förstås inte kan sälja vidare speciellt mycket energi under vintermånaderna. Men på sommaren lyser siffrorna klargrönt och föreningen säljer mer energi än de producerar. 

- Innan vi installerade solceller, 2016, köpte vi el för cirka 120 000 kr per år. Som jämförelse kan vi titta på 2017, då vi köpte el när det var som kallast men sålde vår el under vår och sommar. Totalt behövde vi bara köpa in el för ungefär 29 000 kr för hela året!

Thomas Åkesson, ledamot i BRF Anno 1905, som tittar förbi hemma hos Staffan berättar om hur han tror att efter 10-12 års användning kommer solpanelerna att ha betalat av sig själva. 

Var det värt att sätta upp solpanelerna?

- Absolut, menar Thomas. Det är dock viktigt att skattereduktionen för mikroproducenter består under lång tid framöver. Just nu får man kvitta energiskatten för den el man köper motsvarade den man säljer, vilket är bra. Om inget förändras på längre sikt så har solpanelerna varit en bra affär för oss.

- Och att vi sparat så pass mycket koldioxid är lika mycket värt som det ekonomiska resultatet, fyller Staffan i. 

BRF Anno 1905

  • Byggår: 1905
  • Bildades: 1996
  • Antal lägenheter: 42
  • Antal medlemmar i föreningen: 39

Thomas tipsar om en investeringskalkyl för solceller framtagen av Mälardalens Högskola som deras BRF använde för att undersöka lönsamheten i deras investering i solpaneler. En länk till denna kalkyl finns här.

Är er bostadsrättsförening intresserad av att börja med solpaneler? Läs mer här!

 

icon-closeicon-stopchevron-lefticon-magnifychevron-disc-rightmenuicon-magnifyicon-plus