Upptäck solenergi!

Ett strålande val för miljön

Vill du bli kontaktad av oss?

Kontakta mig

Solenergi helt enkelt!

Vart vänder jag mig? Vad ska jag tänka på? Hur lång tid tar det?

Investeringsstöd & bygglov

Investeringsstöd & bygglov

Kom ihåg att ansöka om statligt investeringsstöd i god tid. Du har möjlighet att få upp till 30% i bidrag på totala beloppet med material och installation. Kolla även upp vad som gäller för bygglov i din kommun.
Förutsättningar & konsumtion

Förutsättningar & konsumtion

Använd vår solkarta för att få koll på just era förutsättningar för solceller. För de flesta företag eller föreningar är det idag mest lönsamt att själv använda elen som anläggningen ger och på så sätt minska kostnaderna för inköpt el.
Kalkyl & offert

Kalkyl & offert

Solpanelerna har ett standardmått på 1 x 1,65m. Genom att mäta taket kan ni räkna ut hur många paneler som ryms. Därefter kontaktar ni en leverantör för en skiss på lösning med kostnadsuppskattning för just er fastighet.
Jämför offerter

Jämför offerter

Fråga minst två seriösa leverantörer om bindande offert. Granska och jämför avtalen noga innan ni väljer leverantör.

Första steget mot solenergi

Om du bestämt dig för att ditt företag vill satsa på solenergi vill vi först och främst säga grattis! Du gör en investering för både ditt företag och för framtiden. Som oberoende partner kan vi också ge dig värdefulla tips på vad du bör tänka på.
 

Vi guidar dig på vägen

Vi på Göteborg Energi vill gärna guida dig som funderar på solenergi. I dagsläget säljer vi inga produkter för solelproduktion, så som exempelvis solpaneler. Vad vi däremot gör är att vi kan informera om dina möjligheter till att skaffa solel och hjälpa dig på vägen dit. Du kan också sälja ditt överskott av solenergi eller spillvärme till oss.

Solcellerna är ett självspelande piano

Heidar Hilmarsson, solproducent

Några vanliga frågor om solenergi

Installationen behöver göras av en behörig elektriker.

Kom igång med solenergi

Nej. Du får betalt för den elen du säljer i pengar. Pengarna kvittas mot summan du köper el för, ifrån oss.

Nej det kostar generellt ingenting för privatpersoner att ansöka eller hantera ursprungsgarantier och Elcertifikat.

Det är bra att känna till att Energimyndigheten har en avgift förknippad med varje utfärdat elcertifikat och ursprungsgaranti. Det krävs dock en extremt stor mängd producerad el för att du ska behöva betala något.

Elmätaren byts när den behöriga elektrikern informerat elnätsbolaget om att anläggningen är inkopplad till elcentralen. Elektrikern skickar in en så kallad föranmälan som görs när anläggningen är inkopplad. Föranmälan skickas till ditt elnätbolag som därefter kommer ut och byter elmätaren i mån av tid.

Logga in med Bank-id och följ vår Guide för ”Automatiska överföringar i Cesar”.

Inloggning i Cesar

Elcertifikatssystemet är ett statligt stödsystem för utbyggnaden av förnybar elproduktion. Ursprungsgarantier är ett kvitto/bevis på att det är just solel du har producerat.
När ett elhandelsföretag säljer tillval som till exempel 100% solel till konsumerande kunder måste de ha ursprungsgarantier för den elen vilken de köper från producenter.

Du som producerar ansöker om elcertifikat och ursprungsgarantier hos Energimyndigheten. Du kan ansöka digitalt direkt på Energimyndigheten.se eller via deras blanketter.

Energimyndigheten.se

Nej det måste du inte ha, du kan ha en vanlig elmätare och få elcertifikat på den el som levereras ut på elnätet.

Skillnaden med en elcertifikatsmätare är att du får du elcertifikat på all el du producerat, även den som du använder själv.

Läs mer via länken nedan

Producera el

Med Installationsguiden och administrationsguiden hjälper vi dig genom alla steg. Du hittar länkarna längst ner. Kortfattat är stegen:

1. Se till att du har ett elhandelsavtal med Göteborg Energi
2. Sätt upp en solelsanläggning
3. Teckna ett produktionsavtal
4. Ansök om tilldelning av elcertifikat och ursprungsgarantier
5. Gör de automatiska överföringarna av elcertifikat och ursprungsgarantier
6. Meddela oss att du gjort de automatiska överföringarna.

Nej vi har valt att inte sälja solpaneler i dagsläget.

Företaget du köpt solanläggningen av kommer ut och installerar solpanelerna och växelriktare. Den behöriga elektrikern som kopplar anläggningen till din elcentral gör en föranmälan till ditt elnätsbolag om vilka arbeten som gjort och vad som behöver göras från elnätbolagets sida. Därefter besöker elnätsbolaget dig och byter din elmätare till en dubbelriktad elmätare. Din elmätare måste bytas ut för att kunna mäta både el som går in och ut ur huset

Ditt elnätbolag byter elmätaren kostnadsfritt för privatpersoner. Det kan ta olika lång tid beroende på trycket hos elnätsbolaget. Kontakta dem för att få ett exaktare svar men oftast tar det 5-15 dagar.

Då det är flera aktörer inblandade kan de olika stegen variera i tidsomfattning.

När solljuset skiner på solcellen skapas en elektrisk spänning som vi kan använda. Det skapas likström och den måste däremot först göras om till växelström för att passa in i vårt elnät. En solcell består främst av ett par lager av kisel (som är ett av jordens mest vanliga material), ett skyddande lager av härdat glas och en aluminiumram.

icon-closeicon-stopchevron-lefticon-magnifychevron-disc-rightmenuicon-magnifyicon-pluschevron-disc-down