GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD

Göteborg Energi och Mölndal Energi i samarbete om förnybar fjärrvärmeproduktion

Nu är det klart att Göteborg Energi bygger en ny pelletspanna för förnybar fjärrvärmeproduktion hos Mölndal Energi på Riskulla. Genom den nya pannan tillgodoses behovet av mer förnybar fjärrvärme i den södra delen av Göteborg Energis fjärrvärmenät samtidigt som optimeringen av fjärrvärmeproduktionen i regionen Mölndal/Göteborg stärks.

Göteborg Energi bygger en ny pelletspanna för förnybar fjärrvärmeproduktion på Riskullaområdet i Mölndal. Foto: Mölndal Energi

Den nya pelletspannan har en kapacitet på 50MW. Arbetet påbörjas omgående och pannan beräknas att tas i drift i slutet av 2026. Upphandlad entreprenör är Valmet.

– Vi har sedan tidigare ett framgångsrikt samarbete där värme överförs mellan kommungränserna och värmeproduktionen optimeras för bästa möjliga ömsesidiga nytta. Den här investeringen förstärker vårt partnerskap. Vi blir mer resurseffektiva och ökar mängden förnybar fjärrvärme i regionen. Som helhet får fjärrvärmekunderna i Mölndal och Göteborg en mer kostnadseffektiv och driftsäker fjärrvärme, säger Göteborg Energis VD Per-Anders Gustafsson.

Andra delar i samarbetet är en ny fjärrvärmeledning mellan Göteborg och Mölndal, Lunnagårdsledningen, som togs i bruk hösten 2023 och gemensamma upphandlingar av biobränsle.

– Det känns fantastiskt att vi kan hjälpa till att minska mängden fossil produktion i regionen och ge våra kunder en ännu mer driftsäker och kostnadseffektiv fjärrvärme. Samarbetet gör att vi kan hålla nere såväl produktionskostnader som bränslekostnader. Det är ett unikt partnerskap där vi tillsammans optimerar fjärrvärmesystemet, säger Mölndal Energis VD Christian Schwartz.

Att Göteborg Energi bygger en ny pelletspanna i Mölndal kommun beror på att Mölndal Energi redan har ett befintligt miljötillstånd som bolaget inte kommer att utnyttja. Samtidigt är det svårt att hitta en lämplig fastighet i Göteborg där fjärrvärmeproduktion för det kraftigt ökande behovet i de södra delarna av nätet kan byggas. Den nya pannan bidrar också med gemensam nytta för bolagen och stärker partnerskapet och den gemensamma produktionsoptimeringen.

Fakta pelletspannan på Riskulla

  • En ny panna för förnybar fjärrvärmeproduktion uppförs på Riskulla i Mölndal.
  • Investeringen görs av Göteborg Energi som också äger pannan. Driften sköts av Mölndal Energi.
  • Bränslet i pannan är pellets. Den kommer också att kunna köras på bioolja (RME) som start och reservbränsle.
  • Beräknad drifttid är 1 500–2 000 timmar per år.

För mer information kontakta:

Cecilia Erdalen, presschef på Göteborg Energi, 070-466 04 28, cecilia.erdalen@goteborgenergi.se

Rebecca Sinnerstedt, innehållsredaktör Mölndal Energi, 070-575 09 55 rebecca.sinnerstedt@molndalenergi.se

icon-closechevron-disc-rightmenu