GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Pallkragar som Ängås Trädgård byggt åt förskoleleverna.
2018

Hur har det gått för Ängås Trädgård?

”Vad gör jag här?”, frågade Mira Salenkvist sin kollega, när hon blickade ut över det vildvuxna buskaget, strösslat med fallfärdiga byggnader. ”Här ska vi bygga en ekologisk trädgård", hade kollegan svarat. "Vi börjar med att röja”.

Det blev starten på vad som skulle bli Vägen ut! kooperativens verksamhet Ängås Trädgård, som har utvecklats rejält sedan det startade upp år 2009. Nu har det vuxit ännu lite mer tack vare Göteborg Energis hållbarhetsstipendium Tänk:Om. När vi möter Mira i trädgården är det mitten av maj och gården i Västra Frölunda surrar av aktivitet – och inte bara från biodlingen. 

- Vägen ut! är ett socialt arbetskooperativ som erbjuder arbetsplatsträning för personer som står långt borta från arbetsmarknaden, förklarar Mira som arbetar i Ängås Trädgård som verksamhetschef och fortsätter:

- Att arbeta här innebär för många att bli rehabiliterade. Att hitta sig själv, sin plats, våga ta för sig och att vara en del av en grupp.

”Jag tror inte vi får det”

”Jag har sökt ett stipendium”, hade Gunilla Klingensjö, HR-ansvarig på Vägen ut!, plötsligt berättat för Mira en dag under sommarhalvåret 2018. ”Jag tror inte vi får det” fortsatte hon, ”men vi får se!”

- Sen tänkte jag inte så mycket på det. Förrän vi fick reda på att vi var en av dem som vunnit Tänk:Om stipendiet alltså, återberättar Mira.

Stipendiet, som stöttar hållbara idéer, delades ut till Ängås Trädgård november, 2018. Det dröjde inte länge förrän Mira och hennes kollegor på Vägen ut! började sätta sina planer i verket för att vända sig till en helt ny målgrupp, som förvisso också står långt utanför arbetsmarknaden, nämligen förskolebarn. 

Mira (höger) pratar med en kollega på Ängås Trädgård intill deras nybyggda trädäck.

Barnen tänker om

- Vi kommer att lära barnen hur maten de äter faktiskt blir till och lära dem att tänka mer hållbart. Vi vill visa att man inte behöver någon stor herrgård för att kunna odla delar av sin egen mat – och att det dessutom går att göra utan en massa konstiga kemikalier, berättar Mira.

- Det finns en risk att maten tar slut en dag. Men man kan göra något själv. Vi behöver börja med barnen eftersom det är dem man enklast kan få att tänka i nya banor.

När vi möter Mira är det en vecka kvar till undervisningen ska börja. Två lokala förskoleklasser kommer att turas om att besöka Ängås varannan vecka och bli undervisade på deras nybyggda trädäck och få odla i egna pallkragar. Allt det och lite till har bekostats av stipendiet.

Då vi frågar henne om vad hon vill säga till dem som funderar på att söka Tänk:Om svarar hon:

- Man kan aldrig veta, så det är bara att skicka in din ansökan. Ett nej är det värsta man kan få. Vi trodde själva inte att vi skulle få stipendiet. Men här är vi. 

Juryns motivering: Ängås Trädgård visar unga vägen från grodd till bord med hjälp av vuxna förebilder som gått från utsatthet till arbete. Projektet får medel för att starta upp en hållbar mötesplats i västra Göteborg. Stipendiet tilldelas för en lyckad kombination av social och ekologisk hållbarhet som gör barn och ungdomar delaktiga i resan mot livskvalitet och trygghet.

Våra tidigare vinnare

icon-closechevron-disc-rightmenu